Šedý zákal - katarakta

Šedý zákal neboli katarakta, je zkalení nitrooční čočky. Většinou se jedná o problém starších lidí, můžeme se ale setkat i s šedým zákalem vrozeným, způsobeným úrazem nebo důsledkem vedlejších účinků některých léků. Šedý zákal se odstraňuje operací, která je velmi rychlá a nebolestivá. Operace šedého zákalu je nejčastěji prováděný zákrok vůbec a v podstatě čeká každého z nás.

Co je to šedý zákal?

Uvnitř oka se nachází oční čočka, která nám umožňuje zaostřovat na různé vzdálenosti. Z optické stránky jsou na ní kladené vysoké nároky. Musí být totiž stále dobře vyživovaná, aby byla průhledná a pružná. Bohužel se čočka vlivem okolního prostředí, genetických faktorů a stářím začne postupně kalit a tuhne. Vidění se stává čím dál méně kontrastní. Konečné silné zkalení čočky výrazně znesnadňuje čtení či jinou zrakově závislou činnost. Jednoduchým řešením je odsátí zkalených čočkových hmot a vložení malého průhledného implantátu, který částečně chybějící čočku nahradí.

Mám se čeho obávat?

Operace šedého zákalu dosáhla v posledních letech velkého pokroku a jedná se o běžný rutinní zákrok. Standardně se jedná o operaci, které se provádí s lokálním umrtvením (neuspává se) a samotný výkon trvá do 10 minut. Již následující den si můžete vychutnat znovu návrat k ostrému vidění. Je třeba ale upozornit na 4 až 6 měsíční interval, kdy se Vaše oční vada může ještě vyvíjet. Změny jsou zpravidla malé a nemají zásadní charakter.


Původně zkalená oční čočka se nahradí malým implantátem, který nahradí chybějící dioptrie operované čočky. Velkým kladem operace je možnost ovlivnit Vaší oční vadu. Hodnota implantátu se spočítá tak, že po operaci používáte pouze jedny brýle na jednu vzdálenost. Záleží jen na Vás, zda chcete vidět bez brýlí do dálky a do blízka si nasadíte brýle. Nebo naopak – brýle na dálku a čtení bez brýlí.


Každý operační výkon má své komplikace. Ty jsou v tomto případě velmi vzácné a jedná se o možnost zanesení infekce do oka nebo propuknutí již předem známých očních komplikací. Z běžného zákroku můžete udělat zákrok komplikovaný, pokud budete operaci neúměrně dlouho odkládat. Čočka začne tvrdnout a operatér má spoustu práce s čočkou pracovat. V oku je s nástroji déle a významně se zvyšují operační komplikace.

V případě, že Vám oční lékař zjistil začínající šedý zákal, choďte aspoň jednou ročně na preventivní kontrolu. Řiďte se radami lékaře, a pokud nastane ten pravý čas na operaci, nebraňte se a absolvujte ji. Důležité je zmínit, že neexistuje přesné stádium, kdy je katarakta vhodná na operaci. Jako znamení se často bere Vaše neschopnost číst, ať už máte jakékoliv brýle.

Co mám po operaci dělat?

Oční čočka se kalí i několik let. Za roky sníženého vidění si odvyknete na jasné světlo. Z tohoto důvodů máte po odstranění zkalené čočky sklon ke světloplachosti. Velmi vhodné jsou sluneční brýle, které zabrání nadměrnému oslnění. Je třeba dbát na to, aby sluneční brýle měly kvalitní UV filtr. Za celý život nebyla Vaše sítnice vystavena škodlivému UV záření v takové míře jako nyní. Proto je třeba hledat vhodnou ochranu. Zamezíte tak rozvoji dalších očních komplikací, a i nadále si můžete užít krásný a ostrý svět.


Další články

22. 11. 2023
Legislativa

Příspěvek na brýle od pojišťovny aneb číselník PZT

Aktuální číselník PZT (Prostředků zdravotnické techniky) - 15.1.2024
Přečíst článek →
14. 06. 2023
Optika (fyzika)

Rozcestník: Optika (fyzika)

Přečíst článek →
14. 06. 2023
Kontaktní čočky

Rozcestník: Kontaktní čočky

Přečíst článek →