Keratokonus

Keratokonus je degenerativní onemocnění postihující rohovku oka. Rohovka je tenoučká průhledná kopulovitě zakřivená vrstva pokrývající přední část oka. Při keratokonu dochází k deformaci rohovky oka, k jejímu vyklenutí a ke změně tloušťky. Nepravidelná změna tvaru rohovky má za následek zhoršené vidění.

Příčiny

Důvody vedoucí ke vzniku keratokonu jsou dosud neznámé. Domnívá se, že určitý vliv má vnější prostředí, hormonální poruchy, alergie, časté protírání očí, ale i stav po laserové operaci očí na odstranění dioptrií.

Příznaky

Projevy jsou velmi podobné jako u refrakční vady (krátkozrakost nebo dalekozrakost). U keratokonu ale dochází k rychlému zhoršování vidění. Klienti si často stěžují na únavu a pálení očí, řezání či slzení očí, rozmazané vidění, dvojité vidění a na vyšší citlivost na ostré světlo (vidění „duchů“ kolem světelných zdrojů).


K určení keratokonu je potřeba provést vyšetření rohovky. Toto vyšetření provádí oční lékař nebo oční optiky vlastnící přístroj na měření tvaru rohovky (topograf). Závažnost keratokonu se podle zakřivení rohovky, tloušťky rohovky a tvaru klasifikuje do 4 stupňů.

Léčba

Forma léčby keratokonu závisí na stupni závažnosti. Při mírném stupni se používají brýle nebo měkké kontaktní čočky, při vyšším stupni pak pevné kontaktní čočky nebo operace. Při operaci jde o zpevnění vyklenující se rohovky buď pomocí aplikace riboflavínu a UV záření, nebo vložením kroužku z tvrdého plastu (stlačuje a stabilizuje rohovku). Při nejvyšším stupni závažnosti již rohovka selhává, proto bývá jediným řešením transplantace rohovky.


Neberte tedy doporučení pravidelných kontrol na lehkou váhu. Váš život je mnohem krásnější když ho vidíte, a těch pár chvil strávených v čekárně Vám jej pomůže plnohodnotně prožít.


Další články

22. 11. 2023
Legislativa

Příspěvek na brýle od pojišťovny aneb číselník PZT

Aktuální číselník PZT (Prostředků zdravotnické techniky) - 15.1.2024
Přečíst článek →
14. 06. 2023
Optika (fyzika)

Rozcestník: Optika (fyzika)

Přečíst článek →
14. 06. 2023
Kontaktní čočky

Rozcestník: Kontaktní čočky

Přečíst článek →